top of page

Plimbari cu barca la Tabula Traiana

Haide cu noi intr-o croaziera prin Cazanele Dunarii 

Tabula Traiana, aflată pe malul sârbesc, de aproape 2000 ani, reprezintă o placă memorială antică, având 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime, monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în anul 105, dar şi finalizarea drumului militar roman al lui Traian.


Placa consemnează începutul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40 km), rămășițele drumului putându-se observa şi astăzi de-a lungul fluviului, calea fiind începută de Împaratul Tiberiu. În anumite porțiuni unde nu și-au putut croi drum direct, au fost săpate în piatră, deasupra apei, prin dislocarea stâncilor, găuri pătrate la distanțe egale.

 

În ele au fost fixate orizontal grinzi puternice peste care se așeza un pod de lemn. Găurile din stâncă în care erau fixate grinzile podului sunt vizibile si astăzi.


Zece tabule au fost dăltuite in defileu, doar Tabula Traiana se mai conservă, patru se pastrează în desene și stampe din sec.al XVIII-lea și al XIX-lea, restul fiind distruse. În 1856, atunci când apa nu avea același nivel cu cel de azi, se spune că se puteau vedea 4 tabule din cele 10. Pe malul românesc există o copie a celei de pe malul sârbesc.

 

Tabula este fixată în piatră și pe ea sunt reprezentați doi delfini plutind și un vultur pe cer. De-a lungul timpului, Tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii și pentru a nu fi acoperită de ape, odată cu construirea barajului de la Porțile de Fier, a fost ridicată cu aproximativ 30 m.
Pe ea este inscripționat următorul text în limba latină, tradus și interpretat de Otto Benndorf:


"IMP. CAESAR. DIVI. NERVAE. F
NERVA TRAIANVS. AVG. GERM
PONTIF MAXIMUS TRIB POT IIII
PATER PATRIAE COS III
MONTIBVUS EXCISI(s) ANCO(ni)BVS
SVBLAT(i)S VIA(m)"


(„Împăratul Nerva fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest pod”)


Tabula Traiana a fost declarată Monument de Cultură de Importanţă Excepţională în 1979 şi este protejat de Republica Serbia.

bottom of page