top of page

Plimbari cu barca pe Clisura Dunarii 

Haide cu noi intr-o croaziera prin Cazanele Dunarii 

Clisura Dunării (română Defileul Dunării, sârbă Banatska Klisura, Банатска Клисура) este o regiune geografică situată de-a lungul malului nordic al Dunării, în sudul Banatului. Regiunea este limitată de râul Nera la nord-vest și de Cazanele Dunării la est.

 

Cele mai mari așezări sunt municipiul Orșova și orașul Moldova Nouă, dar tot din Clisura Dunării fac parte și comunele Socol, Pojejena, Coronini, Gârnic, Sichevița, Berzasca din județul Caraș-Severin, precum și Svinița, Dubova, Eșelnița, Ilovița și Breznița-Ocol din județul Mehedinți. Defileului Dunării este locuit de români majoritari și de sârbi. Mai există și o comunitate de cehi, mai ales în jurul localității Gârnic, în Bigăr și Eibenthal.

 

Un număr important de germani putem întâlni și în Orșova. După desele cuceriri și recuceriri reciproce turco-austriece (sec. XVII-XVIII), regiunea a fost organizată până la finele Primului Război Mondial ca Frontieră militară bănățeană și era împărțită în sectorul vlahilor (români) și cel al ilirilor (sârbi).​
 

bottom of page