top of page

Sporturi pe apa

Wakeboarding, un copil rebel al sporturilor nautice​

​​Cel mai tânăr reprezentant al sporturilor extreme de apă se numeşte wakeboarding şi a reuşit să se impună atât de rapid în conştiinţa iubitorilor de mişcare încât în prezent este cunoscut în întreaga lume, foarte multe ţări, inclusiv România, fondând asociaţii sportive naţionale pentru promovarea cât mai largă a acestui sport inedit. Fiind o combinaţie inspirată de schiul nautic, surfing şi snowboarding, sportul de wakeboarding s-a născut timid în urmă cu câţiva zeci de ani în urmă datorită modificării plăcilor folosite la surfing, care nu mai erau suficient de palpitante pentru amatorii de sporturi nautice, cerând alte şi alte tehnici pentru a potoli dragostea de apă a sportivilor.
Numit iniţial ″skurfer″ şi constând în tractarea cu barca cu motor a unui surfer obişnuit, sportul de wakeboarding a cerut în timp o placă mai adecvată, astfel apărând placa de wakeboard, care se aseamănă mai degrabă cu cea de snowboard decât cu greoaia placă folosită la surfing. Tot în timp, s-au ataşat plăcii de wakeboard şi aripioare, şi legături pentru picioare, în acest mod născându-se de fapt şi ceea ce cunoaştem în prezent sub denumirea de wakeboarding.
Folosind tehnici inspirate din surfing, snowboarding şi schiul nautic, sportivul de wakeboarding se poate mişca cu o viteză maximă de aproximativ 30 km/h, care îi permite să realizeze acrobaţii foarte complexe şi mult gustate de publicul spectator, astfel de tehnici neputând fi observate nici la surfing, schi nautic sau alte sporturi acrobatice de apă, unde lucrurile se desfaşoară la viteze ceva mai mari.
Graţie aripioarelor cu care este prevăzută placa de wakeboard, sportivii se pot desprinde la dorinţa lor din apă, cu tot cu placă, şi pot astfel realiza acrobaţii foarte apropiate de cele cu care ne-a familiarizat în trecut sportul de snowboarding. Este un spectacol frumos, care a făcut de fapt foarte popular acest nou sport extrem de apă.
Åži în România, sportul de wakeboarding este în prezent foarte iubit ÅŸi tot mai popular de la an la an, existând asociaÅ£ii sportive care se luptă de ceva vreme să promoveze mai larg acest sport. Un sport extrem mai puÅ£in periculos decât surfingul, dar ÅŸi mult mai acrobatic, wakeboardingul va înregistra cu siguranţă dublarea numărului de fani în anii care vin, fapt îmbucurător deopotrivă pentru destinul acestui sport cât ÅŸi pentru succesul promovării miÅŸcării fizice la marele public. 

bottom of page