top of page

Plimbari cu barca la Pestera Ponicova

Haide cu noi intr-o croaziera prin Cazanele Dunarii 
​

​

Descriere: PeÅŸtera este formată dintr-o serie de galerii care comunică între ele, situate pe două etaje. Etajul superior este fosil în întregime, iar etajul inferior este subfosil. Galeria Principală (Galeria Ponicovei) uneÅŸte intrarea de la nivelul inferior al pârâului Ponicova cu intrarea de la nivelul Dunării, ÅŸi are o lungime de 400 m cu o denivelare de 36 m.

 

Această galerie atinge înălÅ£imi de până la 26 m ÅŸi este puternic iluminată natural datorită celor două deschideri de mari dimensiuni. OgaÅŸul Ponicova parcurge temporar peÅŸtera, având un debit foarte variabil, în funcÅ£ie de nivelul viiturilor. Galeria Ponicovei comunică cu o mică sală laterală numită Sala Mică, în care sunt dezvoltate puÅ£ine concreÅ£iuni.

 

Din galeria Ponicovei după urcarea unei pante abrupte de 31 m se ajunge în Galeria ConcreÅ£ionată. Aceasta este un sistem fosil ascendent, format pe diaclaze intersectate. PlanÅŸeul acestei galerii, cât ÅŸi al ramificaÅ£iilor acesteia, este acoperit de stalagmite ÅŸi uneori de nisip, argilă ÅŸi calcită. În dreapta deschiderii dinspre Dunăre, la 25 m mai sus, există intrarea ce duce spre Galeria Liliecilor ÅŸi Sala Mare, ce formează un sistem fosil, format pe diaclaze.

 

Prin intrarea monumetală lumina pătrunde adânc în interiorul galeriei înaltă de 22 m care comunică cu Sala Mare lungă de 100 m, 32 m înalÅ£ime ÅŸi 50 m lăţime. Din această sală se continuă spre Galeria Scării (care continuă Galeria ConcreÅ£ionată spre Galeria Ponicovei) ÅŸi galeria cu Argilă. PereÅ£ii ÅŸi plafonul acestui sistem nu prezintă foarte multe concreÅ£iuni, în schimb planÅŸeul sistemului prezintă o crustă stalagmitică, stalagmite izolate, domuri, coloane, gururi cât ÅŸi numeroase blocuri mari de prăbuÅŸire ÅŸi bolovaniÅŸ (care pot depăşi 5 m grosime).

 

În Galeria Liliecilor există stalactite pendulante foarte alungite ÅŸi subÅ£iri. Din Sala Mare se poate trece în Galeria cu Argilă, care are un caracter ascendent, este labirintică, fiind totodată scundă ÅŸi îngustă, alternând cu săliÅ£e mici.

​

Carstologie:

​

Recomandări: Vizitarea se poate face tot cursul anului, cu o perioadă optimă între mai ÅŸi octombrie. Este necesar echipament adecvat (cizme de cauciuc, salopetă, cască de protecÅ£ie, lanternă), cu excepÅ£ia perioadelor de viitură când este posibil ca Galeria Ponicovei să fie inundată total sau parÅ£ial. Este de preferat ca în etajul superior accesul să se facă în prezenÅ£a unui ghid obiÅŸnuit cu speologia având în vedere gradul de dificultate al accesului în acest etaj.

​​

Denumire: PeÅŸtera Gura Ponicovei, PeÅŸtera Ponicova, peÅŸtera de la Gura Apei, PeÅŸtera liliecilor.

​

Grad de dificultate: m​ediu

​

Speleometrie: Lungimea = 1666 m, Denivelare = -60 m; Cea mai mare peşteră din Clisura Dunării

​

Localizare: PeÅŸtera este săpată în malul stâng al Dunării, în masivul muntos Ciucaru Mare.

​

Acces: Intrarea principală cea mai accesibilă în peÅŸteră este situată în Cheile Ponicovei unde se ajunge din DN57 coborând pe lânga podul de peste râu ÅŸi continuând drumul pe vale până la întâlnirea intrării în peÅŸteră. O altă intrare în peÅŸteră se află la un nivel superior faţă de prima dar este mult mai greu accesibilă. PeÅŸtera prezintă o a treia intrare situată la nivelul actual al Dunării, la care se ajunge numai cu barca pe Dunăre.

​

Istorie: Primele cercetări datează din 1872. R. Jeannel ÅŸi Emil Racoviţă furnizează primele date despre fauna acestei peÅŸteri. Începând cu 1962 demarează cercetările extensive organizate de specialiÅŸtii Institutului de Speologie din BucureÅŸti.​

bottom of page