top of page

Plimbari cu barca la Grota Veterani

Haide cu noi intr-o croaziera prin Cazanele Dunarii 
​

Denumire: PeÅŸtera lui Veterani, PeÅŸtera Veteranilor, PeÅŸtera din Pânza Curii. Etimologic, îÅŸi are originea după numele lui Veterani, cel care a fost aghiotantul lui Ianovici, comandantul armatei austriece cantonate la CaransebeÅŸ ÅŸi care a refortificat peÅŸtera la sfârÅŸitul sec. al XVII-lea.

​

​Grad de dificultate: mic

​

Speleometrie: Lungimea = 87 m

​

Localizare: PeÅŸtera este săpată în malul stâng al Dunării, în Cazanele Mari, în masivul muntos Ciucaru Mare, la 500 m aval de PeÅŸtera de la Gura Ponicovei, sub peretele denumit Pânza Curii. Alt. abs. 73 m.

 

Acces: Numai de pe Dunăre, unde deschiderea sa este uÅŸor vizibilă. Există amenajat un mic ponton de acostare la baza peretelui de acces, de la care se urcă o scurtă pantă abruptă până la intrarea în peÅŸteră.

​

Istorie: Cercetările arheologice efectuate în această peÅŸteră au arătat faptul că aceasta a fost cunoscută oamenilor din timpuri preistorice. Ea a fost considerată sanctuarul zeului Zamolxe de către daci, apoi a servit ca sălaÅŸ pentru animale până la construirea barajului de la PorÅ£ile de Fier. În peÅŸteră s-au construit fortificaÅ£ii cuprinzând ziduri de piatră începând cu sec. al XIII-lea, cunoscută din documentele vremii sub numele de "Peth". La sfârÅŸitul sec. al XVII-lea peÅŸtera a fost refortificată de oastea austriacă din CaransebeÅŸ, peÅŸtera reprezentând în acea vreme un punct de cantonare a 200 de oÅŸteni austrieci. Având în vedere importanÅ£a strategică a amplasării peÅŸterii, ea a reprezentat în timp subiectul a numeroase dispute pentru cucerirea ei. A.F. Marsigli este primul care publică planul fortificaÅ£iei ÅŸi descrierea peÅŸterii sub numele de ″Piscabara″. Primele cercetări asupra peÅŸterii datează din 1872. În 1929, A. Kubacka publică planul iniÅ£ial al peÅŸterii, aÅŸa cum a fost el întocmit de armata austriacă în 1692. După 1962 încep ÅŸi primele cercetări amănunÅ£ite din punct de vedere biospeologic ÅŸi mai apoi geografic ÅŸi arheologic.

​

Descriere: PeÅŸtera este mijlocie, 64 m ÅŸi este în întregime fosilă, având un caracter uÅŸor ascendent. Are o galerie scurtă de acces, o sală mare (de 28 m lăţime ÅŸi 37 m lungime, înaltă de până la 20 m), luminată direct printr-o fereastră. Există o galerie vestică ascendentă dezvoltată pe diaclaze, la intrarea căreia se află un zid de fortificaÅ£ie din piatră, parÅ£ial distrus. În partea terminală a sălii există amenajat un puÅ£ - "Fântâna Turcului".

​

Carstologie:

​

Recomandări: Vizitarea se poate face tot cursul anului, cu echipament adecvat (cizme de cauciuc, salopetă, cască de protecÅ£ie, lanternă), însă accesul se face numai de pe Dunăre. Perioada optimă de vizitare este mai - octombrie.

bottom of page